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Publications

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Articles scientifiques

  • Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic cross-linking of casein increase the stability of overacidifed caseins dispersion after heat treatment,12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients 5-7 October 2021--Online Live and On-Demand.
  • Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic Cross-Linking of Casein Increase the Stability of Overacidifed Caseins Dispersion after Heat Treatment’, 4th Food Structure and Functionality Symposium, 19-20 October 2021 -Online Live and On-Demand.
  • Multiscale quantitative characterization of demineralized casein micelles: how the partial excision of nano-clusters leads to the aggregation during rehydration
    Publié en août 2020, dans le journal Food Hydrocolloids > Consultez l’article
    Liste des auteurs : Marcio Henrique Nogueira, Salma Ben-Harb, Marc Schmutz, Bertrand Doumert, Sarah Nasser, Antoine Derensy, Romdhane Karoui, Guillaume Delaplace, Paulo De Sa Peixoto
  • The heterogeneous substructure of casein micelles evidenced by SAXS and NMR in demineralized samples Publié en août 2021, dans le journal Food Hydrocolloids > Consultez l'article Liste des auteurs : Marcio Henrique Nogueira, Lucile Humblot, Raghvendra Pratap Singh, Emilie Dieude-Fauvel, Bertrand Doumert, Sarah Nasser, Celine Lesur, Romdhane Karoui, Guillaume Delaplace, Paulo P.S. Peixoto
  • Marwan Abdallah, Luisa Azevedo-Scudeller, Wenqian Sun, Amandine Descamps, Pierre Gourdin, Manon Hiolle, Alain Baniel, Céline Lesur, Guillaume Delaplace, Impact of casein demineralization on the fouling of UHT plant and the heat stability of high protein beverages: A pilot scale study, Food and Bioproducts Processing, Volume 137, 2023, Pages 45-55, ISSN 0960-3085, https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.10.012
  • Marwan ABDALLAH; Luiza Azevedo-Scudeller; Wenqian Sun; Amandine Descamps; Pierre Gourdin; Manon Hiolle; Alain Baniel; Céline Lesur; Guillaume Delaplace, Impact of casein demineralization on the fouling of UHT plant and the heat stability of high-protein beverages: a pilot study, submitted to Journal: Food and Bioproducts Processing (FBP-D-22-00676R1-Minor corrections after First revision submitted 16/09/2022)
  • Márcio H. Nogueira, Luisa A. Scudeler, Lucile Humblot, Bertrand Doumert, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Celine Lesur, Guillaume Delaplace, Paulo.P.S. Peixoto, Assessment of structures in phosphocaseinate dispersions by A4F, NMR and SAXS: The impact of demineralization and heat treatment on viscosity, Food Hydrocolloids, Volume 137, 2023, 108366, ISSN 0268-005X, https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108366.

Promotion du LabCom

Communications scientifiques et posters

  • Réunion plénière de lancement de Proteinolab en Mars 2018, http://umet.univ-lille1.fr/nouvelles.php?lang=fr&annee=2018
  • Comité de suivi de thèse UMET – 06 Juin 2018 – Présentation des contexte, objectifs et premiers résultats de la thèse – ORAL
  • Journées des jeunes chercheurs GEOPROC-UGéPE – 20 et 21 Novembre 2018 – Internal changes on casein micelle structure induced by industrial demineralization – ORAL
  • Journée des nouveaux arrivants UMET – 9 Novembre 2018 – Présentation des objectifs de la thèse – ORAL   
  • Journée des doctorants Ingredia – 13 Décembre 2018 – Présentation des résultats de la thèse – ORAL
  • Journée doctorants UMET – 9 Janvier 2019 – Influence des structures moléculaires des caséines sur les fonctionnalités d'isolats protéiques de lait – ORAL
ColloqueANR2018
Journées UGePE

 

  • 11th NIZO Dairy Conference Milk Protein Functionality, 8-11 Octobre2019, Papendal, The Netherlands. (Second best poster award) - Impact of demineralization on the internal structure of the casein micelle and subsequent consequences on its dispersion properties after the rehydration process"
  • PhD Welcome – 9/10 Décembre 2019 - ComUE Lille – Présentation des objectifs de la thèse boisson acide - POSTER
  • Journées scientifiques en ligne du GDR SolvATE 2020 - les 25 et 26 novembre 2020. Ce groupement réunit environ 40 Laboratoires français qui travaillent dans le domaine de la solvatation (https://solvate.cnrs.fr/) -  « Tracking protein-protein assembly using water protons NMR chemical shifts »
  • Journée thématique « Les protéines sont-elles des colloïdes/polymères comme les autres ? » du GDR SLAMM - le 19 janvier 2021 en distanciel (http://slamm.cnrs.fr/) - « How demineralization trigger internal structural modifications of the micelle? »
  • Comité de suivi de thèse d’Angella Velasquez- 08 avril 2021 « Comportement des protéines de lait dans un milieu acide : Du procédé à la formulation de boissons acides »
  • Comité de suivi de thèse d’Angella Velasquez- 2022 « Comportement des protéines de lait dans un milieu acide : Du procédé à la formulation de boissons acides »
  • Effect of micellar casein decalcification on the fouling the UHT plant and on the heat stability of high protein beverages, Marwan Abdallah (Univ. Lille, CNRS, INRAE, Centrale Lille, UMET), Fouling and Cleaning in Food Processing 2022 - 28 - 30 March 2022

COMMUNICATIONS ORALES INTERNATIONALES

  • Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres, A Study on the Structural Conformation of Enzymatic Cross-linked Caseins Particles in Neutral and Acidic Conditions, Dairy Science and Technology Symposium 2022, 14th- 17th June 2022, on line
  • Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres, Revealing the characteristics of Enzymatically Cross-linked Micellar Casein powders by Asymmetrical Field-Flow Fractionation and its colloidal properties, 2nd Edible Soft Matter congress, 9th- 13th July 2022, Wageningen, Netherland
  • Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres, Revealing the characteristics of Enzymatically Cross-linked Micellar Casein powders by Asymmetrical Field-Flow Fractionation and its colloidal properties, Food Hydrocolloids, 23th- 26th October 2022, Guelph, Canada
  • M. Abdallah, Luiza Azevedo-Scudeller; Wenqian Sun; Amandine Descamps; Pierre Gourdin; Manon Hiolle, Alain Baniel,Céline Lesur; Guillaume Delaplace Effect of micellar casein decalcification on the fouling of UHT plant and on the heat stability of high Protein beverages,Fouling and Cleaning in Food Processing 2022, March, 28-30th Lille, France
  • G. Delaplace, P. Campistron, M. Abdallah, A. Boutignon, T. Danel, S. Khelissa, T.  Six, L. Wauquier, T. Dubois, N-E. Chihib, P. Debreyne, C. Nicard, I. Proriol Serre, D. Balloy, B. Chen, M. Farin, O. Brehault, D. Callens, L. Chehami, F. Benmeddour, And E. Moulin Ultrasonic coda wave interferometry (CWI) for detecting a change at interface of a solid surface - Applications for monitoring fouling, biofilm growth, cleaning and corrosion Heat Exchanger Fouling & Cleaning Conference XIV,June 5 - 10, 2022, Wagrain Austria


COMMUNICATIONS ORALES NATIONALES

  • Cyril Nicard, Maxime Farin, Ingrid Proriol Serret, David Balloy, Thomas Dubois, Marwan Abdallah, Guillaume Delaplace, Lynda Chehami, Farouk Benmeddour, Pierre Campistron, Emmanuel Moulin, Mesure en continue de la profondeur de corrosion par Interférométrie de la Coda Ultrasonore sur des aciers en milieu NaCl, Conférence International MATERIAUX 2022, Lille Grand Palais, Colloque 14, 24-28th octobre


COMMUNICATIONS AFFICHEES INTERNATIONALES

  • Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres,A Study on the Structural Conformation of Enzymatic Cross-linked Caseins Particles in Neutral and Acidic Conditions Revealing the Conformation and Shape of Enzymatic Cross-linked Casein Micelles powders with Asymmetrical Flow Field-Flow Fractionation (AF4) and their colloidal properties, 5th Food Structure and Functionality Symposium, 18 – 21st September 2022 |, Cork, Ireland


COMMUNICATIONS AFFICHEES NATIONALES

  • Caroline Françolle de Almeida, Luisa Azevedo-Scudeller, Maude Jimenez, Guillaume Delaplace, Thierry Benezech, Romain Jeantet, Vanessa Fierro, Alain Celzard, Échangeurs de chaleur à base de graphite pour le contrôle de l’encrassement dans l’industrie laitière, Conférence International MATERIAUX 2022, Lille Grand Palais, Colloque 14, 24-28th octobre 22


ARTICLES PUBLIES DANS DES ACTES DE COLLOQUES

  • G. Delaplace, P. Campistron, M. Abdallah, A. Boutignon, T. Danel, S. Khelissa, T.  Six, L. Wauquier, T. Dubois, N-E. Chihib, P. Debreyne, C. Nicard, I. Proriol Serre, D. Balloy, B. Chen, M. Farin, O. Brehault, D. Callens, L. Chehami, F. Benmeddour, And E. Moulin Ultrasonic coda wave interferometry (CWI) for detecting a change at interface of a solid surface - Applications for monitoring fouling, biofilm growth, cleaning and corrosion Heat Exchanger Fouling & Cleaning Conference XIV,June 5 - 10, 2022, Wagrain Austria
     

REVIEWS SCIENTIFIQUES

  • Marwan Abdallah, Luisa Azevedo-Scudeller, Manon Hiolle, Céline Lesur, Alain Baniel and Guillaume Delaplace (2021). Review on mechanisms leading to fouling and stability issues related to heat treatment of casein-based RTD beverages, available on line 26th September 2022 Food and Bioproducts Processing https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.09.009

 

Date de modification : 20 novembre 2023 | Date de création : 22 août 2018 | Rédaction : EDF/AW