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Dernière mise à jour : Mai 2021

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Colloque 2015

Colloques et séminaires de l'année 2015
  • Allamy L., Pons A. 2015. Recherche des marqueurs moléculaires de l'arôme de fruits cuits des raisins et des vins rouges de Merlot et de Cabernet Sauvignon Oeno2015 10th Int. Symposium OEnologie Bordeaux, June 29-30th, July 1st.
  • Cadiere A., Tilloy V., Camarasa C., Bigey F., Guézenec S., Galeote V., Dequin S., 2015. Improvement of wine yeast strains using adaptive evolution. 32nd International Specialised Symposium on Yeasts ISSY32, Perugia, Italie, 2015.
  • Coupel-Ledru A, Lebon E, Christophe A, Gallo A, Doligez A, Simonneau T., 2015 Night time transpiration: a relevant target to breed for water-use efficiency in grapevine? 19th International Meeting of Viticulture GiESCO, Gruissan, France (Oral presentation)
  • Coupel-Ledru A, Tyerman S, Lebon E, Christophe A, Doligez A, Simonneau T, 2015. Iso-aniso-hydry within grapevine: genetic variation around an interplay between stomata and hydraulic conductance. Xylem International Meeting, Bordeaux, France (Oral presentation)
  • De Resseguier L., Quénol H., Le Roux R., Van Leeuwen C., 2015. Effect of local temperature variability on vine phenology in the Saint-Emilion area (Bordeaux, France). OENO 2015, Bordeaux, 29 June – 1 July 2015. Short oral communication with full text proceedings.
  • Destrac A., Flutre T., Renaud C., Morin E., Durand L., Delrot S., van Leeuwen C., 2015. Phenotyping berries from the grapevine Vitis vinifera L. by means of Fourier transform infrared spectroiscopy. OENO 2015, Bordeaux, 29 June – 1 July 2015. Short oral communication with full text proceedings.
  • Etchebarne F., Echegoyen M., Sire Y., Escudier J-L., Jaeger Y., Goral B., Ojeda H. 2015. Irrigation of grapevines using treated wastewater: Effects on fruit composition and plant nutrient status. Proceedings of XIX International Symposium of GiESCO, Gruissan, France : 49-55
  • Fourment M., Ferrer M., Barbeau G., Quénol H. 2015. Percepción de la variabilidad climática en la región sur de Uruguay (Perception of climate variability in southern Uruguay wine region). Congreso latinoamericano
  • García de Cortázar-Atauri I., Neethling E., De Résseguier L., Parker AK. Barbeau G., Quenol H., Sturman A., Trought M., Van Leeuwen C., 2015. Assessing prediction quality of several phenological process based models using various types of databases: A case study using Vitis vinifera data. in: Annalen des Meteorologie, Phenology 2015. Third International Conference on Phenology. 5-8 October Kusadasi (Turkey).p. 85. Oral.
  • Giraud-Héraud, E., 2015. « Comment les consommateurs apprécieront les vins de 2050 ? », SITEVI, Montpellier, 24 Novembre 2015.
  • Giraud-Héraud, E.,2015. «Consentement à payer des produits alimentaires et économie expérimentale » 4ème séminaire d’économie du GREThA , Bordeaux, 15 décembre 2015.
  • Le Roux R., Neethling E., Van Leeuwen C., de Resseguier L. Madelin M., Bonnefoy C., Quenol H., 2015. Multi-scalar modelling of climate applied to european vineyard sites in the climate change context. Agriculture and Climate Change, Amsterdam, the Netherlands, 15-17 February 2015.
  • Neethling E., Barbeau G., Le Roux R., Quénol H., Rouan M., Tissot C. 2015. Towards high resolution adaptation strategies to climate variability and change: Case study from the middle Loire Valley, France. Climate smart agriculture.
  • Neethling E., Le Roux R., Quénol H., Barbeau G., Brosset D., Rouan M., Tissot C. 2015. Modelling current and future impacts of environmental conditions and constraints on wine behaviour and viticultural activities. 19th International Symposium GiESCO. Pech-Rouge – Montpellier, 31 mai – 5 juin 2015.
  • Ollat N., Quénol H., Barbeau G., Van Leeuwen C., Darriet P., Garcia Cortazar A., Ojeda H., Duchêne E., Lebon E., Vivin P., This P., Sablayrolles J.M., Teil G., Lagacherie P., Giraud-Héraud E., Neveu P., Touzard J.M. (2015) Adaptation to Climate Change : Which are the main challenges for the French wine industry ? Xe Symposium International d’Oenologie, Bordeaux, 29-30 june 2015.
  • Ollat N., Bordenave L., Tandonnet J-P., Decroocq S., Delrot S., 2015. Variabilité phénotypique pour la phénologie au sein d’une population de variétés sauvages de Vigne. Colloque francophone PHENOLOGIE, Novembre 17-19, Clermont-Ferrand, France.
  • Parker A., Trought M., Hofmann R., van Leeuwen C., McLachlan A., 2015. Modifying leaf area to fruit ratio and effects on Pinot noir phenology and composition characteristics. Perfecting Pinot noir workshop 2015, Australian Wine Research Institute, Red Hill South, VIC, Australia. Oral communication.
  • Neveu P., 2015. "From the plant to the bottle" SRII Japan Summit March 1--2, 2015 at University of Tokyo
  • Quénol H., Neethling E., Grassin M., Fourment M., Barbeau G.. 2015. Caractérisation et perception du changement climatique à l’échelle des terroirs Viticoles (Characterization and perception of climate change at Terroirs scale). 19th International Symposium GiESCO. Pech-Rouge – Montpellier, 31 mai – 5 juin 2015.
  • Tilloy V, Noble J, Ortiz-Julien A, Dequin S., 2015. Reducing alcohol levels in wines through adaptive evolution of wine yeast. OENO15, Bordeaux, France. 2015.
  • Touzard, J.-M. , 2015. La vigne et le vin face au changement climatique : Quels impacts ? Quelles adaptations ? Quelles politiques publiques ? Séminaire Politique Agricole SFER, AgroParistech, le 8 décembre 2015
  • Vinatier, F., 2015. Simulation de l’évolution des paysages viticoles sous contraintes anthropiques et climatiques : Application à l'introduction de l'irrigation dans le bassin versant de la Peyne. Présenté à l'Atelier Prospective, La Londe-les-Maures, France. 12 au 16 octobre 2015.
  • Vinatier, F. 2015. Outils et méthodes pour analyser et simuler les paysages agricoles en évolution. In Agropolis Fondation (Ed.). Presenté aux Journées 2015, Labex Agro, Agropolis Fondation.